Vechtersbazen blikken

Auteur: Paul Bogaards

Op 9 juni nam Thyro United met de Missouri, een C4 boord, deel aan de Zwolse Vecht Regatta met aan boord de ‘Vechtersbazen’ Richard Loos (boeg), Rob Sival (2), Trond Sverre Ellefskås (3), Paul Bogaards (slag) en Roel van Koperen (stuur). Hier een verslag:

Eind van de ochtend komen we aan bij het prachtige clubhuis van de ZRZV, winnaar van een architectuurprijs, gelegen aan de Westerveldse Kolk. De ontvangst is hartelijk en goed geregeld.

We starten als laatsten met lotingsnummer 108 in blok 3, maar zijn door goed teamwerk met de andere Thyroboot (Vet-eraan, blok 2) als eersten op het water en bij ’t vlot weg.

Het hele parcours is ruim 18 km in totaal, 3 km via ’t Zwarte Water naar de Vecht, dan 5 km oproeien naar de start, wind mee, windkracht 3 – 4 met vlagen, dan de wedstrijd zelf en weer 3 km terug naar ’t vlot.

We varen door ‘t buitengebied, veel riet, af en toe een mooie boerderij langs de oever. Het weer is Hollands, met witte wolken en af en toe een straaltje zon, circa 15 graden.

Om 15h00 is de start, 26 ploegen liggen te wachten voor blok 3, door de wind verlijeren de boten en is ’t lastig manoeuvreren voordat we uiteindelijk op mogen roeien onder de brug door.

De wedstrijd zelf is 5 km op de Vecht, grotendeels tegen de wind in, maar door de bochten in de rivier en slim sturen van Roel varen we af en toe toch in de luwte. Een Open C4 mixed dubbel met startnummer 107 komt al snel in zicht en we halen ze na circa 2 km in. Deze overwinning geven we verder niet meer prijs. Op 3 km wordt ’t zwaar, wind, vermoeidheid, een paar misslagen, maar we houden ’t ritme en de kracht. En dan komt na 4,5 km de finish in zicht. Ongebruikte reserves worden aangeboord voor de eindsprint, tot aan de finishlijn. 5 km in 25:53.0.

Na een kort moment om op adem te komen roeien we met ferme slag terug naar de vlotten van Zwolle. Gerard F en Frank M, chauffeurs van de botenwagen deze zondag, wachten ons op en helpen de boot afriggeren en weer op de botenwagen leggen.

Als enige C4+ boord in ’t veld waren we al onverslaanbaar in ons klassement, maar ook ons doel om ditmaal niet als laatste te eindigen is gehaald. En de zoetste verrassing wacht ons wanneer de wedstrijdleiding de naam Thyro in blok 3 noemt en wij allen een blik in ontvangst mogen nemen.

Ruim 18 km roeien, ruim 2400 slagen, ruim 2400 squats, de spierpijn zal ons morgen weten te vinden, maar vandaag was mooi. Dank aan allen die zich ingezet hebben om deze deelname mogelijk te maken, en dank aan mederoeiers en stuur.